x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Allergener

De ämnen som är vanliga orsaker till allergi, eller annan överkänslighet, benämns allergener. Det enda en allergisk person kan göra för att undvika att bli sjuk är att se till att maten inte innehåller det som orsakar allergin. Det finns därför särskilda märkningsregler för de vanligaste allergenerna.

Symtom på allergi
Allergiska symtom kan vara mer eller mindre allvarliga. Vanligast är symtom från mag-tarmkanalen (illamående, magont, diarré), huden (eksem eller nässelutslag) och/eller luftvägarna (astma). Andra symtom är klåda i munnen, svullnad i läppar och svalg, rinnande ögon och snuva.
Ett fåtal människor riskerar att drabbas av en så kallad anafylaktisk eller allergisk chock. Det är ett livshotande tillstånd och kan leda till döden om personen inte omedelbart kommer under läkarvård. Såväl olika nötter, jordnötter, soja som mjölk kan leda till allergisk chock. Även fisk, ägg, vete, skaldjur och andra allergener kan orsaka allergisk chock hos de som är allergiska mot dessa ämnen.

Annan överkänslighet
Det finns vissa överkänslighetsreaktioner som inte är allergiska reaktioner. Exempel på sådana är celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans. Symtom vid celiaki är långvariga magbesvär och näringsbristsymtom orsakade av en skada på slemhinnan i tunntarmen. De som har celiaki tål inte gluten som finns i vete (inklusive dinkel), råg, korn (och havre).
Vid laktosintolerans ger intag av laktos (mjölksocker) tillfälligt gasbildning och ibland diarré. Mjölkproteinallergi och laktosintolerans är två olika tillstånd. Mjölkproteinallergiker kan drabbas av mycket svåra reaktioner även av små mängder mjölk. Se riskvärderingsguiden, rapport nr 17/2015 (länk nedan).


Källa: Livsmedelsverket - 2019-07

Scroll