x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Mjölk och Laktos

Det är viktigt att skilja på allergi mot mjölkprotein och laktosintolerans. Mjölkproteinallergiker reagerar på proteinerna i mjölken och måste utesluta all sorts mat med mjölk i. Vid laktosintolerans orsakar mjölksocker, laktos, magbesvär. Laktosintoleranta behöver begränsa intaget av mjölkprodukter.

Allergi mot mjölkprotein
Mjölkproteinallergi är ett allvarligt tillstånd, där även små mängder mjölkprotein kan var tillräckligt för att en svår allergisk reaktion ska utlösas. Mjölkallergi kan även ge symtom som astma, kräkningar och hudreaktioner. Vid allergi mot mjölk reagerar man på proteinerna i mjölken.
Kaseiner och vassleproteinerna laktoglobulin och laktalbumin är de proteiner som förekommer i högst koncentration i mjölk. Allergiker kan reagera mot ett eller flera av dessa mjölkproteiner. Även andra proteiner i mjölk har satts i samband med allergiska reaktioner.

Mjölk är en mycket vanlig ingrediens och förekommer ofta i livsmedel som konditorivaror, matbröd, maränger, potatisgratänger, patéer, leverpastej, köttbullar, korv, såspulver, pannkakor, omelett, vaniljkräm, färdiglagade rätter, konfektyr, mörk choklad och nougat. Mörk choklad är ofta kontaminerad med mjölk. Mycket höga halter har påvisats och det är viktigt att producenter som köper chokladråvara säkerställer innehållet (inklusive kontamination) på chokladråvaror genom exempelvis leverantörskontrakt och/eller analys.

Mjölk förekommer i smör och margarin. Brödglans som används för pensling av bröd består oftast av mjölk eller mjölkprotein (kasein).

Laktosintolerans
Laktos (mjölksocker) finns naturligt i all mjölk inklusive komjölk, bröstmjölk och fårmjölk. Den som är laktosintolerant har brist på ett enzym, laktas, som behövs för att bryta ned laktos i tarmen. Laktasbristen leder till att laktosen jäser, vilket orsakar magsmärtor, gasbildning och diarré. Känsligheten för laktos är individuell, men de flesta tål små mängder laktos, motsvarande cirka 1 dl mjölk per dag. Det finns regler och gränsvärden för påståenden om laktosfritt och laktosreducerat.

Märkning
För att underlätta för den som är allergisk och laktosintolerant måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller mjölk samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).
Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller mjölk. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.


Källa: Livsmedelsverket - 2019-07

Scroll