x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Nötter

Nötter hör till flera olika botaniska familjer. I livsmedelslagstiftningen klassas mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel och makadamianöt/Queenslandsnöt som nötter. Dessa finns det särskilda märkningskrav för eftersom de kan orsaka svåra allergiska symtom.


Symtom
Nötallergi kan vara riktad mot en sorts nöt eller mot flera närbesläktade nötter. Flera proteiner har identifierats i de olika nötterna som allergiker kan reagera på. Jordnöt är inte en nöt utan en baljväxt. Nötallergiker kan drabbas av symtom som astma, kräkningar, ont i magen och eksem. Svåra anafylaktiska reaktioner förekommer och även dödsfall orsakade av allergiska reaktioner mot hasselnöt finns beskrivna.

Nötter i livsmedel
Nötter förekommer i många olika typer av livsmedel. Exempel på detta är bakverk, konfektyrer, bageriprodukter, choklad, glass, frukostflingor och pesto. Ur nötter utvinns oljor. I framförallt kallpressade oljor förekommer proteinrester och kallpressade oljor bedöms därför vara en risk för den allergiske.

Märkning
För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel och/eller makadamianöt/Queenslandsnöt samt produkter därav. Reglerna finns i

Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).
Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller någon av ovanstående nötter. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i
Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.

Det är inte tillräckligt att säga att ett livsmedel innehåller "nötter". Det är den specifika nöten/nötterna som ingår som ska anges.


Källa: Livsmedelsverket - 2019-07

Scroll