x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Senap

Det finns olika sorters senapsfrö. Dessa används för att framställa senap. Allergi mot senapsfrö förekommer och det finns därför särskilda märkningskrav för senap.


Allergi mot senap
Senap görs vanligen på en blandning av frön från gul senap (Sinapis alba) och svart senap (Brassica nigra). Båda arterna hör till den botaniska familjen Brassicaceae (Cruciferae). Även orientalisk senap (Brassica juncea) används men är mindre vanlig i Europa.

Allergiska reaktioner på senap, inklusive svåra anafylaktiska reaktioner, är väl dokumenterade, särskilt från Frankrike. I Sverige har två fall av allergi mot senap rapporterats till Livsmedelsverket. Båda drabbade var barn med allergi mot flera olika livsmedel.

Allergi mot senap kan också yttra sig som klåda, svullnad i läppar, mun och hals, nässelutslag, magont, kräkningar samt astma och andningsbesvär.

Till samma familj som senap hör broccoli, brysselkål, kål, blomkål, kålrabbi, kålrot, rädisa, pepparrot och vattenkrasse. Många proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Därför kan det förekomma att man reagerar på flera arter inom samma familj (korsreaktioner). När det gäller senap har sådana korsreaktioner dock enbart rapporterats i några få fall.

Senap i livsmedel
Malda senapsfrön används som ingrediens i senap. Senap i sin tur är ingrediens i vissa sorter av majonnäs, gravlaxsås, Cumberlandsås, salladsdressingar och marinader. Senapspulver är en vanlig ingrediens i curry. Hela senapskorn förekommer i kryddade korvar, i gurkinläggningar och i pickels.

Märkning
För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller senap samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).
Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller senap. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.


Källa: Livsmedelsverket - 2019-07

Scroll