x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Sojabönor

Soja är en baljväxt liksom jordnöt och lupin. Soja och sojaprotein används ibland i exempelvis charkuteriprodukter och vegetariska livsmedel. Det måste anges i ingrediensförteckningen om soja ingår i ett livsmedel.


Sojabönan är en baljväxt och släkt med ärtor, lupin, bönor, linser, kikärter och jordnötter. De hör alla till samma botaniska familj, Leguminoseae/Fabaceae.
Det förekommer att personer som är allergiska mot en baljväxt också reagerar mot flera andra baljväxter beroende på att proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Vid allergi mot soja förekommer till exempel allergi mot jordnötter, ärtor, bönor, linser och/eller lupiner.

Ur sojabönor utvinns sojamjöl och sojaprotein. Det senare förekommer som isolat, koncentrat och texturat. Av sojabönor tillverkas även sojalecitin (E322), som används som emulgeringsmedel för att blanda fett och vatten. Sojalecitin i sig orsakar inte allergiska reaktioner, men innehåller i regel små rester av protein från framställningen, vilket möjligen hos den mest känslige kan utgöra ett problem.

Sojaprotein används som ingrediens i olika livsmedel och som vegetariska alternativ till köttprodukter (vegetariska grytbitar, vegetarisk korv, pastej). Glass och mjölkersättning kan tillverkas av sojabönor.
Flera proteiner har identifierats i sojabönan mot vilka allergiker kan reagera.

Märkning
För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller soja samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).

Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller soja. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.



Källa: Livsmedelsverket - 2019-07

Scroll