x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Ägg (Allergi)

Allergi mot ägg är särskilt vanligt hos små barn. Det finns särskilda märkningsregler för ägg.


Symtom
Typiska symtom vid äggallergi är hudreaktioner som eksem. Även andra symtom som astma, kräkningar, ont i magen och diarré förekommer. Svåra anafylaktiska reaktioner, till och med med dödlig utgång, finns beskrivna.
Vid allergi mot ägg reagerar man vanligen på proteinerna i äggvitan. Ovalbumin är det protein som förekommer i högst koncentration, det utgör cirka 50 procent av proteinerna i äggvita. Andra proteiner är ovomucoid, ovotransferrin och lysozym. Det sistnämna används som konserveringsmedel med E-nummer 1105, bland annat i vissa ostar.
Allergi mot de proteiner som finns i gulan förekommer också, även om denna allergi är mindre vanlig än allergi mot äggviteprotein. Personer med allergi mot proteiner i äggulan reagerar ofta samtidigt med allergi mot höns-/kycklingkött.

Ägg i livsmedel
Ägg förekommer ofta i följande livsmedel: kaffebröd, småkakor, mjuka kakor, tårtor, maränger, kex, pasta, pannkaksmix, majonnäs, gravlaxsås, köttbullar, pannbiffar, kött- och fiskpatéer samt i fiskgratänger.
Ägg kan också förekomma i matbröd, tårtfyllningar, tårtdekorationer (icing), glass, sorbet, parfait, mousse, puddingar, pajer, potatismos, potatismospulver, potatiskroketter och leverpastej.

Märkning
För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller ägg samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (EU) nr 1169/2011.
Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller ägg. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.

Källa: Livsmedelsverket - 2019-07

Scroll