x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Fläsk Styckdetaljer

GriskindEn styckningsdetalj som blivit vanligare i takt med att vi använder allt fler detaljer (den så kallade nose to tail-trenden). Låt den koka länge så blir den mycket saftig, smakrik och mör.KarréEtt tåligt och robust kött med mycket smak och saftighet. Med sin höga fetthalt och rika marmorering passar det utmärkt för långa och långsamma tillagningar, på grillen eller i ugnen. Det är karrén man använder för att göra bland annat pulled pork. Fettkappa och annat fett får gärna vara kvar under tillagningen för att tillföra saftighet och smak.KotlettradBenfri kotlettrad är en detalj som både är enkel och snabb att 
tillaga. Tar man bort ben och putsar fettet på kotlettraden kallas den i butiken ibland för ytterfilé eller fläskhare. Putsad kotlettrad blir saftigare om du tillagar den hel i ugn.FläskfiléFläskfilén är en av våra mest folkkära köttbitar. Lättlagad, snabblagad och smältande mör. Passar i oändligt många rätter, med olika smaksättningar och såser.Fetthalten i filén är låg, därför ska man vara noga med att inte tillaga den för länge, då blir den lätt torr och tråkig. RostbiffSkinkrostbiffen är mör och kan användas på samma sätt som benfri kotlett. Den passar bra som en liten stek men kan också skivas och stekas som biffar. Tunt skivad är den också mycket lämplig som schnitzel.Ytterlår & InnanlårSkinkytterlåret är relativt mört och magert och kan användas som stek eller skivas tunt till rullader eller skinkschnitzlar. Innanlåret är en fin detalj med många användningsområden; hel som stek eller skivad till biffar.RulleSkinkrullen är den runda muskeln på grislårets baksida, mellan ytter- och innanlåret. Den är betydligt mörare än nötrullen och kallas ibland för skinkfilé. Stek den hel eller skiva till medaljonger.FransyskaSkinkfransyskan består av fyra muskler som är tätt sammanbundna. Lämplig som skinkstek eller tärnad i en gryta.SidaGrisens sida ger oss godsaker som bacon och rökt sidfläsk. Där finns även de tunna spjällen.Om man benar ur sidan (istället för att stycka revbensspjäll) kallas den främre delen för bogfläsk och den bakre för sidfläsk. 

RevbensspjällRevbensspjäll är benen från bröstkorgen på grisen. Tunna spjäll kallas ibland spare ribs och har vuxit i popularitet på senare år.BogSer du en fin fläskstek i butiken är chansen stor att den kommer från grisens bog.Bogen är placerad längst fram på djurets bröstkorg och är alltså delar av bröstkorgen och skuldran.Den smakrika bogen kan styckas på olika sätt beroende på vilka detaljer man vill ta fram.Framlägg & BakläggLäggköttet är mycket smakrikt. Orimmad lägg kan användas som stek,men behöver då lite längre tillagningstid. Fläsklägg är en populär råvara i några av de mest klassiska rätterna i den svenska husmanskosten.SkinkaSkinka är en styckningsdetalj av gris, som sitter på grisens bakre del. Även olika andra slag av charkuterier av gris kan i Sverige saluföras under namnet skinka.

Scroll