x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Jästextrakt

Vad är Jästextrakt?



Jästextrakt används för det mesta som smakförstärkare i livsmedel. Olika slags bearbetade jästprodukter får alltså benämningen jästextrakt. Kortfattat så tar man alltså bort cellväggarna i jästprodukten för att utvinna innehållet i dess celler. Jästextrakt har med tiden varit något omdiskuterat då det innehåller höga halter glutaminsyra, men naturligt. Glutaminsyra i sin tur är det som finns i den omdiskuterade glutamaten. På innehållsförteckningen så måste det anges om produkten innehåller jästextrakt. Men det behöver inte anges att den innehåller glutaminsyra eller glutamat, eftersom jästextrakt inte räknas som en tillsats! Glutaminsyra finns naturligt i kött, i nästan alla grönsaker samt i vete och soja. Kroppen behöver dessutom den för att fungera korrekt. Dock har glutamat som tillsats varit väldigt omdiskuterat på ett negativt sätt och har enligt många klassats som farligt. Enligt det svenska Livsmedelsverket så ska inte "normal" konsumtion utgöra någon fara. Vissa menar på att överkonsumption kan leda till huvudvärk, alzheimers, övervikt, adhd mm. Trots att jästextrakt inte klassas som en tillsats väljer vi att placera den i rutan för tillsatser då vi inte anser att den är "naturlig" eller oprocesserad.

Scroll