x
Denns webbplats använder cookies. Mer info. Det är ok
Article Image
Nyckelhålet

Vad är nyckelhålsmärkning?



Nyckelhålet är en märkning på produkter som är ett hälsosammare alternativ.



Märkningen sätts för olika kriterier på olika produktgrupper och har därför inte exakt samma kriterier för tex grönsaker eller kött. Men de kriterier man går efter är tex inehåll av fett, socker, fibrer, sötningsmedel mm.



Enkelt förklarat betyder det alltså att en produkt med nyckelhålet är mer hälsomma för att den tex inte har en fettnivå över en viss gräns, eller socker eller tillräckligt med fibrer.



Märkningen finns främst på färdigförpackade mejeri-, fisk och köttprodukter, bröd, müsli, pasta men återfinns även på oförpackad fisk, frukt och grönt.



Jämfört med andra livsmedel av samma typ följer nyckelhålet ett eller flera av följande krav; mindre och nyttigare fett, mindre socker, mindre salt, mer kostfiber och fullkorn. 

 

Scroll